Különleges koncert a Porsche és a KYAT közös szervezésében

2019.10.21.

A Porsche Centrum Budapest immáron második alkalommal lép színre a klasszikus értékeket modern környezetben is értékállónak bemutató kampányával. A tavalyi képzőművészeti pályázat sikere nyomán idén a zenében tesznek le valami egészen újat az asztalra; Fejes Kriszta, Žagar és a Jazzical Trio közreműködésével október 17-én a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül rendezik meg a Porsche Presents: Evolution of Perfection koncertet.

„Klasszikus zenét átdolgozni, modern stílusokkal keverni egy igazán komplex kihívás” – ezt Káel Norbert, a Jazzical Trio zeneszerzője mondta, amikor a Porsche Presents: Evolution of Perfection zenei projekthez történő csatlakozásának inspirációjáról mesélt. Nem is számíthatunk másra, mint komplex kihívásra, ha a fiatal tehetségeknek olyan nagy zeneszerzők munkáit kell újraértelmezni, mint Bach, Satie és Bartók, miközben a cél nem kevesebb, mint a Porsche már classic státuszban lévő autóinak művészi tökéletességét és értékállóságát a zene nemzetközi nyelvére lefordítani.

„A Porsche-nál egy klasszikus formát alakítanak a mérnökök újra és újra, mindig szebbre, mindig jobbra” – ezt már a Porsche márkaigazgatója, Aradi Géza mondta, amikor a fúziós zene és a Porsche Classic modellek közötti párhuzamról beszélt. Évtizedek alatt a Porsche márka az autógyártást művészi szintre emelte, melynek meghatározó sajátossága a művészi kivitelezés és a kimagasló teljesítmény. Ezt a Porsche hazai csapatánál különösen fontosnak tartják, éppen ennek köszönhető, hogy a világon hatodikként a Szerémi úti Porsche szalon kapta meg a Porsche Classic partneri státuszt. Ahogy az idei koncertet, úgy a tavalyi „A művészet örök” kampányt is ez a büszkeség inspirálta.

A koncert műsorának fókuszában a változás, az átalakulás áll – erre utal az előadás címe. A „perfection”-t, vagyis a tökéletességet a koncert során felcsendülő klasszikus alapművek jelentik, az „evolution” kifejezés a program kortárs hangvételére, szemléletére vonatkozik. A kezdeményezés egyedülálló, az eredeti művek ihletése nyomán egymáshoz nehezen kapcsolható feldolgozások csendülnek fel, mely első hallásra akár szokatlannak is tűnhet. Az eredeti darabok feldolgozása két fázisban történik. Az eredeti darabokat követően a művek jazzes újraértelmezése, majd kortárs, modern hangszerelésű, elektronikus reflexiók következnek. A háromfázisú koncertegységek nagyszabású, egybefüggő kompozíciókká forrnak össze.

A dinamizmusra, a folyamatos változásra az izgalmas hangszerelés is garancia: Fejes Kriszta zongorajátéka után a Jazzical Trio már intenívebb, groove elemekkel tarkított zenével jelentkezik, míg a Zságer Balázs nevével fémjelzett Žagar egészen új hangzást kölcsönöz a klasszikus dallamoknak. Október 17-e után elmondhatjuk; a Porsche nem csak művészien kivitelezett autókkal és formákkal, hanem örökérvényű zeneművek inspirálásával is nyomot hagy a világban.